Flyg

Italien är ett land som man utan problem kan åka till året runt. Under sommaren är det naturligtvis stränderna som lockar, medan det under vinterhalvåret finns mängder av härliga skidbackar att stupa ned för. Under sommartid är det dessutom möjligt att både få njuta av sol och bad, samtidigt som det finns berg som är snötäckta och passar för skidåkning.

Flygplatserna i Italien är av samma kvalité som i Sverige. På de flesta flygplatser finns möjlighet att hyra bil, eller ta sig in till staden med buss eller tåg. Italiens största flygplats är Leonardo da Vinci-Fiumicino i Rom. Den ligger cirka 3,5 mil utanför centrala Rom och ligger på plats 25 på listan över mest trafikerade flygplatser i världen. Här finns fem olika terminaler. Expresstågen in till Rom tar runt en halvtimme och det finns även pendeltåg. Det går också att nå flygplatsen enkelt med bil.

Lokal transport

Italien är ett land med ett välutvecklat tågnät och bra bussförbindelser. Det är billigt både att åka tåg och buss, men kanske inte alltid de snabbaste transportmedlen. Att åka tåg är dock mycket säkert och vagnarna är av god kvalité. Italienarna själva är väldigt stolta över sitt tågsystem. Tågnätet täcker i stort sett hela Italien och ska du åka runt mycket rekommenderas att du köper ett tågpass som ger dig flexibilitet över var du vill stiga på och av. Bussarna går mellan de flesta stora och mellanstora städer, men tar längre tid än tåg. Flyga är så klart det snabbaste alternativet om du vill ta dig mellan olika städer, men det är dock ganska dyrt.

Att köra bil i Italien kräver sitt mod då trafiken är hetsig och aggressiv, men det finns naturligtvis gott om möjligheter att ordna en hyrbil. Här finns både internationella och lokala biluthyrningsfirmor. Genom att köra själv ökar möjligheterna för att upptäcka ett annat Italien än det som du passerar genom ett tåg- eller bussfönster. De minsta orterna i Italien når du ofta enbart med bil och du har möjlighet att stanna vid ett intressant slott eller trädgård när du själv önskar. Taxi går annars att hitta i alla de större städerna i landet och det är enkelt att själva stoppa en bil på gatan. I de flesta större städer finns också lokalbussar, tunnelbana, spårvagn och liknande att ta sig fram med.

Att flyga till Italien

Man kan flyga till Italien från huvuddelen av våra svenska flygplatser, men det rekommenderas att göra flygningen från Göteborg, Stockholm eller Malmö, då det är därifrån det går mest avgångar och från de flygplatserna som det är minst risk att man hamnar på resor som kräver en eller flera mellanlandningar. Att behöva byta flyg gör ofta resan (eller snarare dess flygbiljetter) dyrare, och då kan det vara  bättre att göra den extra resan till en av Sveriges större städer istället.