Genvägen till italienska kvalitetsviner

Inte sedan 70-talet har vinerna haft ett sådant enormt uppsving. Idag är fler insatta i viner och smakkombinationer, och det är inte sällan du hör någon redovisa för sitt favorititalienska vindistrikt. Bland favoriterna syns ekologiska viner, men vi är också traditionella och älskar Italiens borgogno! Och hur är det egentligen med naturviner, är det en fluga eller här för att stanna?

Så varför krångla till det? Kvalitetsviner från Italien är lite av WineAgencys signum och sådana kan du hitta här: https://www.thewineagency.se/sv/vinkategorier/rott-vin/ man behöver inte åka långt för att åtnjuta italienskt hantverk på flaska. Så om du inte kan vänta till du reser till Italien, beställ viner från en importör som älskar Italien av samma anledning som du.

Druvan är också ett hantverk

Säkert har du fått läsa skrämmande artiklar om italienska viner som misstänks ha sålt dyrt som kvalitetsviner när de borde sålts som billiga? Just därför är det så viktigt att beställa viner från en importör som själva kvalitetssäkrar genom provsmakning och egen bedömning. Det gör att du inte råkar ut för några skojare som försöker luras. Och oss emellan: vi känner igen kvalitet när vi smakar det! Vi vet att allt i ett kvalitetsvin är hantverk, till och med druvan. Hur druvan växer, i vilket jordmån, hur länge den får mogna och samla socker – allt det skapar grunden för att sedan göra ”haute cuture” på flaska.

När man förstår var någonstans kvaliteten finns, då är det inte lika lätt att bli lurad längre. Så resonerar vi på Italienresa.se! 

Ovanliga druvor och regioner?

Även om Piemonte inte är ett ovanligt distrikt så är det en plats där det händer mycket i vinodlingen idag. Som småpartier kan man se några roliga uppstickare som kan vara kul att testa. Många viner marknadsförs idag som naturviner, men det kan vara bra att ta marknadsföringen med en nypa salt. Naturviner har nämligen inget certifieringssystem, så ett vin som marknadsför sig som ett naturvin är svårt att granska om det verkligen är det. Många är dock med och tar ställning för eller mot detta relativt nya fenomen som sprider sig som en riktig trend över Sverige just nu. Är det en fluga, eller är det här för att stanna? Om det är experterna i alla fall mycekt oense.
Här kan du få lite inspiration över vad som finns på små-partier-hyllan. Kanske är det något för dig, eller kanske inte? Är du den experimenterande typen, eller vill du ta det säkra framför det osäkra? Vi är alla olika när det kommer till hur vi upptäcker nya viner!

Vi tycker att det bästa sättet att hitta kvalitetsviner är genom att gå via en kvalificerad importör som har gjort italienska viner till sin grej. Då vet du att deras experter smakar av, testar och hittar nya spännande sorter. Sedan kan man alltid experimentera med det som syns på hyllorna på Systembolaget, men det är inte alltid det är självklart vad det är man får. Både kvalitet och märkning

Comments are closed.