Kultur

Italien har ett sjudande kulturliv, inte minst i Rom finns en spännande kulturscen med ett brett utbud. Året om anordnas arrangemang, konserter, festivaler och annat.

Konst och litteratur

Varje sommar anordnas konstfestivalen Estate Romana i Rom, som är känd över hela världen. Här kan du njuta av dans, teater, konserter och film. I övrigt finns ett stort utbud av konstmuseer och gallerier, konstigt vore annat. Italien har nämligen varit hemland till några av de mest kända konstnärerna i historien, som Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo och Tintoretto. Söker du modern konst rekommenderas Galleria Nazionale d´Arte Moderna i Rom. Här finns flera fina samlingar av konstnärer från 1800- och 1900-talet, som Lucio Fontana och Giacomo Balla, men också utländska som Claude Monet och Vincent van Gogh. Palazzo Vecchio i Florens är en byggnad som innehåller både tavlor och skulpturer, bland annat en kopia av Michelangelos staty David.

Viktiga författare från 1900-talet är bland annat Italo Svevo och Luigi Pirandello, som vann Nobelpriset i litteratur 1934. Författaren Giuseppe di Lampedusa skrev bara en enda roman, The Leopard, 1958, men den har kommit att bli ett av de mest kända verken i italiensk litteratur.

Opera

Italien har också en mycket lång tradition av opera och redan på 1600-talet föddes konstformen. Att gå på ett operabesök i Italien är en fantastisk upplevelse och kan verkligen rekommenderas. Operaarenan i Verona är världens största opera och tar 25 000 besökare. I Lucca anordnas varje år Puccini Festival som hyllar den kände operakompositören Giacomo Puccini. I Milano hittar du också operahuset La Scala. Luciano Pavarotti anses av många vara den största operasångaren under 1900-talet och var som störst under 60-talet. Han spelade bara i italienska operor och hade bland annat nämnda Puccini, Bellini och Verdi som sina favoritkompositörer.

Italiensk fotboll

En stor del av Italiens moderna kultur består av fotboll, eller calcio som det heter på italienska. Ingen annan sport i landet har så stor publik och redan under renässansen och antiken spelade man olika typer av fotboll. Den fotboll som spelas idag togs in i landet via engelsmännen under 1800-talets slut. Landslaget heter Gli Azzurri och har fyra VM-segrar bakom sig, samt seger i EM 1960. Legendariska italienska spelare är bland annat Paolo Rossi och Roberto Baggio, samt dagens Totti, Luca Toni, Cannavaro och Buffon. Gå gärna på en stormatch i Rom på Olympiastadion eller på Stadio delle Alpi.