Genvägen till italienska kvalitetsviner

februari 21st, 2019

Inte sedan 70-talet har vinerna haft ett sådant enormt uppsving. Idag är fler insatta i viner och smakkombinationer, och det är inte sällan du hör någon redovisa för sitt favorititalienska vindistrikt. Bland favoriterna syns ekologiska viner, men vi är också traditionella och älskar Italiens borgogno! Och hur är det egentligen med naturviner, är det en fluga eller här för att stanna?

Så varför krångla till det? Kvalitetsviner från Italien är lite av WineAgencys signum och sådana kan du hitta här: https://www.thewineagency.se/sv/vinkategorier/rott-vin/ man behöver inte åka långt för att åtnjuta italienskt hantverk på flaska. Så om du inte kan vänta till du reser till Italien, beställ viner från en importör som älskar Italien av samma anledning som du.

Druvan är också ett hantverk

Säkert har du fått läsa skrämmande artiklar om italienska viner som misstänks ha sålt dyrt som kvalitetsviner när de borde sålts som billiga? Just därför är det så viktigt att beställa viner från en importör som själva kvalitetssäkrar genom provsmakning och egen bedömning. Det gör att du inte råkar ut för några skojare som försöker luras. Och oss emellan: vi känner igen kvalitet när vi smakar det! Vi vet att allt i ett kvalitetsvin är hantverk, till och med druvan. Hur druvan växer, i vilket jordmån, hur länge den får mogna och samla socker – allt det skapar grunden för att sedan göra ”haute cuture” på flaska.

När man förstår var någonstans kvaliteten finns, då är det inte lika lätt att bli lurad längre. Så resonerar vi på Italienresa.se! 

Ovanliga druvor och regioner?

Även om Piemonte inte är ett ovanligt distrikt så är det en plats där det händer mycket i vinodlingen idag. Som småpartier kan man se några roliga uppstickare som kan vara kul att testa. Många viner marknadsförs idag som naturviner, men det kan vara bra att ta marknadsföringen med en nypa salt. Naturviner har nämligen inget certifieringssystem, så ett vin som marknadsför sig som ett naturvin är svårt att granska om det verkligen är det. Många är dock med och tar ställning för eller mot detta relativt nya fenomen som sprider sig som en riktig trend över Sverige just nu. Är det en fluga, eller är det här för att stanna? Om det är experterna i alla fall mycekt oense.
Här kan du få lite inspiration över vad som finns på små-partier-hyllan. Kanske är det något för dig, eller kanske inte? Är du den experimenterande typen, eller vill du ta det säkra framför det osäkra? Vi är alla olika när det kommer till hur vi upptäcker nya viner!

Vi tycker att det bästa sättet att hitta kvalitetsviner är genom att gå via en kvalificerad importör som har gjort italienska viner till sin grej. Då vet du att deras experter smakar av, testar och hittar nya spännande sorter. Sedan kan man alltid experimentera med det som syns på hyllorna på Systembolaget, men det är inte alltid det är självklart vad det är man får. Både kvalitet och märkning

Besök vackra Garda

september 2nd, 2016

Den som åker till Italien för vin och vacker natur har många trevliga resmål att välja mellan. Ett utav dessa är Garda. Garda bjuder på magnifik utsikt över Gardasjön, populära vindistrikt och en mysig stadskärna.

1496889-gardasee-tremosine-01

Toscana är en region i Italien som är känd för att vara oerhört vacker och ha en massa vingårdar som vinälskaren bör göra ett besök på. Och mer om Toscana kan man läsa här. Men Toscana är långt ifrån den enda platsen i Italien som är känd för att vara ett paradis för vinälskare och ha en strålande vacker natur. Ett exempel på en annan plats som många besöker just på grund av dessa två faktorer, är Garda. Garda ligger i norra Italien, nära exempelvis Venedig och Milano. Staden har fått namn efter att den ligger vid Gardasjön, som är den största insjön i Italien.

Mys i staden

I Expressen har man skrivit några tips på vad man bör göra när man besöker Garda. Först och främst bör man passa på att njuta av den lilla staden som har en massa mysiga restauranger i de smala gränderna. Sedan kan man passa på att ta båten till Sirmione, som är en annan stad med lite mer lyx och flärd än vad Garda kan erbjuda. På plats i Sirmione kan man besöka en väldigt gammal borg som både har torn, vindbrygga och valgrav.

Kända vinområden

För den vinintresserade finns ett vindistrikt i närheten som går under namnet Valpolicella. Hela distriktet är starkt ekonomiskt baserat på just vinproduktion. Här gör man bland annat de omåttligt populära vinerna Ripasso och Amarone. Men man gör även en hel del vin under just namnen Valpolicella eller Valpolicella Classico. Vindistriktet består av ett antal kända vinområden som går att besöka för den som är intresserad.

Toscana – kultur, natur och god mat

februari 11th, 2015

Toscana är en av Italiens vackraste regioner och är känd för rikt kultur- och naturliv. Förutom detta finns, som de flesta ställen i Italien, även en härlig matkultur. I vår kommer vi få se mer av Toscana i tv-rutan, då Ernst Kirchsteiger reser dit för inspiration.

1563565-toskana-weingut-tuscany-vineyard-03

Till våren kommer ett nytt program med tv-profilen Ernst Kirchsteiger, rapporterar Dagens Nyheter. Den här gången åker han till Toscana för att hitta inspiration. Inspelningarna skedde på plats i Italien redan i höstas och i ”Ernst i Toscana”, som programmet kommer heta, vill Ernst svara på var han får sin inspiration ifrån. Toscana är nämligen ett utav de ställen som Ernst åker till för att för att bli starkare och mer inspirerad. Ernst och hans familj har under en tioårstid besökt Toscana flera gånger om året. Programledaren säger att Toscana är en utav de mest inspirerade platser i världen för den som är det minsta intresserad av kultur och mat.

Res hit året runt

I och med det nya programmet om Toscana är det fullt möjligt att den italienska regionen får ett uppsving. Toscana har dock alltid varit ett populärt resmål som har mycket att erbjuda besökaren. I många år har Toscana varit ett sommarresmål och turisterna har trängts på de vackra stränderna under sommarmånaderna. De flesta hotell och restauranger har haft stängt resten av året, vilket har gjort att turismen inte varit aktuell då. Men de senaste åren har man försökt locka historie- och naturintresserade för att försöka sprida ut besöken. Den som vill vandra mellan de toskanska öarna kan alltså göra det vilken årstid som helst egentligen. Läs mer.

Florens är bäst på hösten 1545359-florenz-bruecke-florence-bridge-12

I Toscana finns inte bara ett oerhört vackert landskap. Ständerna Siena och Florens bjuder även på arkitektur, måleri och historia. Det är väldigt populärt att boka en konferens till någon utav städerna och uppleva det rika kulturlivet. Bland annat kan man boka en sådan här konferensresa hos travel2.se. Är det till Florens man vill, är stadens som bäst om hösten. Under hösten åker turisterna därifrån och dagarna blir mer klara, vilket gör det perfekt att ta långa promenader genom staden, rekommenderar Metro. Här kan man även besöka ett antal spännande museer som inte är packade med turister om hösten. Ett utav dessa är Bargellomuséet, Italiens nationalmuseum för skulptur. I museet kan man bland annat hitta en Davidstaty av Donatello.

Den typiska toskanska maten

Toscana är även känt för sin rika matkultur och här kan man äta allt ifrån världsberömt kött till traditionell italiensk glass. Regionen har även några specialiteter. Vissa kan man bara hitta här och andra finns på andra ställen, men görs absolut bäst här.

  • Den absolut vanligaste förrätten är små rostade crostini. Dessa toppas med bland annat svamp eller hackad kycklinglever.
  • Viltkött är populärt här. Det äts allt ifrån hare och kanin, till duva, hjort och vildsvin.
  • Kött från grisen Cinta Sense är unik för just Toscana. Denna gris kallas den svarta grisen.
  • Lokalproducerat vin används mycket i matlagningen och en vanlig rätt är stracotto, som är kött kokt i vin.
  • Tryffel är typiskt för den toskanska maten och den serveras ofta på pizza.

Öva på Klassiken utomlands

augusti 28th, 2014

Att ta sig ann den Svenska klassiker är något som fler och fler känner att de vill göra – vilket de borde. Men då kan det vara skönt att veta att man kan öva upp sin styra utomlands för att blanda nytta med nöje. 

Nu har det blivit så inne med att göra den Svenska klassikern att många väljer att ha med det på sitt CV. detta för att man då kan visa att man är en människa som lever ett sunt liv och motionerar för att hålla sig frisk och orka mer. Det visar även att om man väljer att ta sig för  något så slutför man det. Något som brukar skattas högt hos arbetsgivaren.

Öva etapperna utomlands

411300-alpine-touringHar man möjlighet så är det utmärkt att öva upp sig utomlands. Då de olika grenarna är utspridda runt hela året så är det perfekt att planera in små resor här och där för att verkligen träna på det mest fantastiska sättet. Många brukar börja med Vättenrundan som är 39 mil på cykel. Då är Frankrike ett bra alternativ med spännande backar som garanterar mjölksyra. Sedan vansbrosimmet ska du rikta blickarna mot Grekland och dess klara vatten. Lidingöloppet väljer du att bege dig till Österlen – nästan utomlands. Och för Vasaloppet som är den jobbigaste utmaningen finns inget bättre än en skidresa i Italien. Lycka till!

Den italienska högsäsongen kommer alltid med vårsolen, vanligen ett par veckor före och efter månadsskiftet februari-mars. Då bör man för bra snösäkerhet välja orter med mycket åkning över 2 000 meters höjd. Urvalet nedan rymmer charterorterna samt de flesta orter med åkning över 2 500 meter.(läs mer)

Att åka skidor i Italien

mars 14th, 2014

Många är det som tänker sol och bad när det pratas om Italien, men det är faktiskt fullt möjligt att åka iväg på en härlig skidsemester till det skoformade landet. Alperna bjuder på fina Italienska skidorter, och en av dessa är Monte Rosa. Monte Rosa betyder det rosa berget på Italienska och är en bergmassiv som gränsar till Schweiz. Att ta sig dit är någorlunda enkelt. Flyg till Milano, Turin eller  Geneve och därifrån tar man en hyrbil till Aostadalen. Det finns charterbolag som man kan åka med dit, bland annat STS och Alpresor. I en artikel från Svenska Dagbladets resor har man skrivit om skidorten i Italien, och så här skriver de bland annat om Monte Rosa:

– Monte Rosa skiljer sig från andra skidområden i Aosta, som Courmayeur och Cervinia. Där är mycket väl utvecklat för turisterna. Här finns inga stora nybyggen. Jag upplever fortfarande Ayasdalen som lite vild, säger Martina Merlet.

Vidare berättar artikeln att en äter ohyggligt bra på många Italienska skidorter, men att Monte Rosas har ett väldigt elegant kök bland annat tack vare närheten till Schweiz och Frankrike. Och det är intressant, för trots att skidorten har vuxit sig väldigt populär så har den lyckats hålla sin bondska känsla. Det är inte heller någonsin trångt i backarna – om man bortser från de soliga helger när jetsettarna från Milano väller in. Men vi svenskar hittar ofta utanför pistarna, även om det är åkning som kan vara komplicerade. Dessvärre har flera olyckor inträffat, så rekommendationen är att inte åka om du inte är säker på din skidåkning.

Om du ska boka in dig på en av dessa skidresor till Italien så är det viktigt att du är ordentligt förberedd med allt från bra skidkläder till utrustning. Utrustningen kan du hyra på plats om du anser att det är jobbigt att ta med det på resan, men skidkläder kan det vara smart att inhandla på eget bevåg innan resan. En rekommendation är att du handlar skidkläder från Salomon. Det är ett märke som är mycket genomtänkta och står för mycket hög kvalitet. Om du köper dina skidkläder online i tid innan resan kan du också vara säker på att du får ett bra pris och en säker leverans.

2455801-skidanlaggning

Boka bra hotell

För boende finns det mågna bra alternativ. Bland annat kan ni bo på Hotell Breithorn, som är byns äldsta hotell. Det ligger mycket centralt och har en bra restaurang samt god service och trevlig personal. Ett annat alternativ är Hotel Castor vilket är byggt 1907. Trestjärnigt och prisvärt är det och väldigt familjärt. En resa till en skidort i Italien är verkligen att rekommendera om ni vill ha både mysigt och en härlig upplevelse! Ni kommer säkerligen att njuta av tillvaron och få en resa som ni sent kommer att glömma. Se till att boka i tid så att ni får plats på hotellet, det är mycket populärt att åka till Italien och det kan nog rekommenderas att ni bokar minst några månader innan planerad avfärd.

 

Älskade Milano

september 16th, 2013

Det är många som har Italien som sitt allra bästa resmål. Det är helt enkelt många vars semester går till Italien när det är dags för att ge sig ut på äventyr. Och det är verkligen inget konstigt, landet är otroligt vackert och har massor av olika platser att besöka, från norr till söder. Många gillar att besöka huvudstaden Rom, andra vill åka till Riomaggiore och Cinque Terre för att verkligen få ut så mycket av naturen som möjligt. Men en stad som är en återkommande favorit för i princip alla som besöker Italien då och då är Milano.

Milano är alltså inte Italiens huvudstad, men däremot är det en stad som ofta omnämns som italienarnas modehuvudstad! Här kan man verkligen ge sig ut på en riktigt bra shoppingtur där de fina designermärkena ligger uppradade efter varandra i staden. Detta i en salig blandning med även billigare märken, Milano är med andra ord en stad för alla, vilken stil eller ekonomisk situation man än har! Dessutom kan man hitta massor av billigare hotell i Milano, för den som vill åka iväg lite spontant och kanske inte har sparat ihop massor av pengar. Det är alltså inget som behöver stoppa en utan det är bara att boka en biljett och ge sig av. Man kommer garanterat inte ångra sig! För Milano är så mycket mer än bara kläder, om man nu inte skulle kunna åka till en stad bara för en sådan sak. Staden är fylld av vackra kyrkor, operor och fantastiska restauranger med högklassig mat. Det är helt enkelt en stad för allas tycken och smak!

Upptäck Alperna i Italien

oktober 3rd, 2011

Att åka på skidresa till Italien är ju något som är tämligen angenämt. Det skulle i alla fall alla skidentusiaster hålla med om där ute, för ingen skidåkning går upp emot den som kan avnjutas i Alperna. Det är helt enkelt något man inte får missa och man måste åtminstone ha besökt de Italienska alperna en gång i livet.

En skidresa där är så mycket mer än bara skidåkning, även om denna givetvis är den som är mest fantastisk. Det bjuds på god mat i form av alla delikatesser man kan tänka sig. Shoppingen går inte av för hackor heller och man kan fynda en hel del utrustning från Komperdell.

Vi ska inte glömma att man befinner sig i Italien och att människorna där är mycket öppna, glada och trevliga. Något som ju är A och O för att man ska få en så trevlig vistelse så möjligt.  Man ska alltså inte underskatta vikten av ett folk som är öppna och sociala gentemot sina turister. Det är något som i alla fall vi svenskar tenderar till att uppskatta väldigt mycket.

Skidorter i Alperna

juni 30th, 2011

Skidresor till Alperna finns det gott om för den som är sugen på frisk luft, utförsåkning, snöiga berg, sol och after ski. Några av de mest klassiska är; Bad Gastein, St. Anton, Zell am See och Saalback i Österrike – Chamonix, La Grave, Tignes, Val D’Isere, Val Thorens och Avoriaz i Frankrike – Andermatt, Verbier och Zermatt i Schweiz – Courmayeur, Cortina, Cervinia, Campoluc, Gressoney och Livigno i Italien.

En stor fördel med de Italienska Alperna är förstås köket och den goda maten som man får tillgång till. Italien är dessutom snösäkert plus att du har tillgång till Europas högst belägna skidorter i Cervinia där man kan åka från Monte Rosas topp på 4500 meter över havet. Att dessutom ha utsikt över det klassiska Matterhorn är inte heller fy skam.

Skidåkningen i Alperna håller alltid hög kvalité och för oss svenskar som är vana vid Sälen och Åre så är de höga bergen och vida vyerna tillsammans med de långa pisterna alltid överväldigande och en välkommen bekantskap. Liftkapaciteten och den friska luften tillsammans med franskt, österrikiskt eller italienskt kök är en kombination som man önskar att man kunde tillgå mer än en gång om året. Många svenskar åker därför ner som säsongare och jobbar hos ett skidresebolag, som instruktör eller på bar, restaurang eller hotell.  Alperna har något för alla.