Mat och dryck

Det italienska köket är vida känt, inte minst för sin pasta och pizza. Det som är karaktäristiskt för den goda italienska maten är bra råvaror och en enkel tillagning. Maten skiljer sig en del beroende av vilken del av landet som avses.

Måltidens indelning

Antipasto är själva inledningen på en italiensk middag och varierar kraftigt beroende av tid på året och var du äter det. Vanligtvis består det dock av mindre rätter av till exempel grönsaker och kallskuret. Rätten som följer på detta kallas för primo. Här är det ofta pasta, risotto eller soppa som gäller. Secondo är den andra maträtten som består av kött, fågel eller fisk, samt tillbehör som potatis, sallad eller grönsaker. Efterrätten kallas för il dolce och kan vara en bit god ost.

Maträtter

Ingen måltid i Italien är komplett utan just ost eller formaggio som det heter på italienska. Parmesan, Grana padano, Pecorino, Gorgonzola och Mozarella är mycket vanliga ostar och används både till och i olika maträtter. I övrigt finns det som nämnt inget enhetligt över det italienska köket, varje område har istället sina egna specialiteter. I norra Italien äter man till exempel väldigt mycket risotto och är influerade av den österrikiska maten. Mildare kryddning och mycket smör är också vanligt. I regionen Friulii-Venezia Giulia äter man gärna härliga grytor med till exempel bönor, potatis, kål och fläskkött. Kryddorna som ofta används är kanel och dill.

I södra Italien äter man oftare pasta, sardeller, olivolja och oliver, tomater och mat som är mer inspirerad av Medelhavet. Det vi kallar italiensk mat är den man äter i allra sydligaste Italien där den är fettsnål och enkel, utan mäktiga såser, mycket grönsaker och frukt och färska fiskar.

Mellersta Italien, som i regionen kring Toscana, bjuder på maträtter med mycket kött. Träkolsgrillad biff är en mycket populär maträtt, men även bönor, tomater och mandelskorpor är typiska för området. Mellan Adriatiska havet och Appeninerna ligger området Markerna där man äter mycket vilt, som exempelvis vildsvin och hare. Många italienska byar har också sina egna versioner av fisksoppa, i vilka man har åtminstone åtta olika sorters fisk. I Piemonte är den vita tryffeln en riktig specialitet, samt carpaccio och vitello tonnato som är kalvkött med en sås av tonfisk.

Italienska drycker

Det italienska vinet är vida känt. Italien är världens största vinproducent och har även den äldsta vintraditionen i världen. Runt 400 olika sorters vin produceras i landet och flertalet är av mycket god kvalité. Redan 2000 år f Kr började grekerna att odla vindruvor för att göra vin. Det röda vinet är det mest kända. Även om hela Italien tillverkar vin så är det i norra Italien som de finaste vinerna anses komma ifrån. Chianti och Brunellovinerna från Toscana är välkända, samt det vita vinet Frascati från området kring Rom.