Sevärdheter

Platser och byggnader

Rom är ett måste för den som har chansen. Staden på de sju kullarna var själva centrum för romarriket då det begav sig, vilket märks tydligt på flera platser i staden. Du får inte missa att besöka Vatikanen och Peterskyrkan, samt Sixtinska Kapellet med dess imponerande målningar. Nära Peterskyrkan ligger floden Tiber, som har ett mycket trevligt promenadstråk. I Rom ligger också amfiteatern Colosseum som byggdes redan 70-80 efter Kristus. Teatern användes bland annat till gladiatorspel och avrättningar. Venedig är en annan turistpärla i Italien, mest känd för sina vackra kanaler och gondoler.

Det berömda torget i Pisa, Piazza dei Miracoli, är en plats väl värd att besöka. Runt detta torg ligger många av stadens verkliga attraktioner, som Duomokatedralen, det lutande tornet i Pisa och kyrkogården Campo Santo. Katedralen byggdes redan 1063 och arkitekturen har både bysantinska och muslimska element. Det lutande tornet är öppet för allmänheten och bjuder på en fantastisk utsikt över Pisa.

I Turin hittar du det näst största museet för egyptisk historia, bara det Egyptiska museet i Kairo är större. I staden finns också Museum of Cinema. I Milano hittar du vidare världens mest berömda operahus, La Scala. I anslutning till detta ligger också La Scala Museum där du kan se mängder av tavlor, skulpturer, kostymer och andra föremål från operahusets historia. Du bör också hinna med ett besök till domkyrkan i Milano, då den är den näst största kyrkan i Europa, med bara katedralen i Sevilla före. Den största sevärdheten i krykan är en av de spikar som sägs komma från korset som Jesus spikades upp på.

Shopping

Italien har några av de mest kända modehusen i världen som Prada, Armani, Gucci, Versace och Fendi. Även om du inte har råd med märkena rekommenderas ett besök i några av deras butiker, då det är en verklig upplevelse. Särskilt i Rom och Milano hittar du mycket bra shopping. I Rom ligger många av de stora butikerna på eller nära Via Borgognona och Via Condotti. I Milano finns många butiker kring katedralen Duomo, men också i den fina gallerian Galleria Vittorio Emanuele. Du hittar naturligtvis också billigare märken som Sisley och Zara.

Uteliv

Även om Roms uteliv har svårt att mäta sig med andra storstäder i Europa, som London, Madrid och Barcelona, så finns det ändå goda chanser till en lyckad fest eller två. Festandet i Rom börjar ofta med en lång och trevlig middag, varefter man fortsätter vid 11-tiden till någon bar för vidare drickning och lite senare till någon nattklubb. I Rom är det stadsdelen Testaccio som har flest klubbar och diskotek. Sweet och Art Café är några av de populäraste ställena.