Toscana – kultur, natur och god mat

Toscana är en av Italiens vackraste regioner och är känd för rikt kultur- och naturliv. Förutom detta finns, som de flesta ställen i Italien, även en härlig matkultur. I vår kommer vi få se mer av Toscana i tv-rutan, då Ernst Kirchsteiger reser dit för inspiration.

1563565-toskana-weingut-tuscany-vineyard-03

Till våren kommer ett nytt program med tv-profilen Ernst Kirchsteiger, rapporterar Dagens Nyheter. Den här gången åker han till Toscana för att hitta inspiration. Inspelningarna skedde på plats i Italien redan i höstas och i ”Ernst i Toscana”, som programmet kommer heta, vill Ernst svara på var han får sin inspiration ifrån. Toscana är nämligen ett utav de ställen som Ernst åker till för att för att bli starkare och mer inspirerad. Ernst och hans familj har under en tioårstid besökt Toscana flera gånger om året. Programledaren säger att Toscana är en utav de mest inspirerade platser i världen för den som är det minsta intresserad av kultur och mat.

Res hit året runt

I och med det nya programmet om Toscana är det fullt möjligt att den italienska regionen får ett uppsving. Toscana har dock alltid varit ett populärt resmål som har mycket att erbjuda besökaren. I många år har Toscana varit ett sommarresmål och turisterna har trängts på de vackra stränderna under sommarmånaderna. De flesta hotell och restauranger har haft stängt resten av året, vilket har gjort att turismen inte varit aktuell då. Men de senaste åren har man försökt locka historie- och naturintresserade för att försöka sprida ut besöken. Den som vill vandra mellan de toskanska öarna kan alltså göra det vilken årstid som helst egentligen. Läs mer.

Florens är bäst på hösten 1545359-florenz-bruecke-florence-bridge-12

I Toscana finns inte bara ett oerhört vackert landskap. Ständerna Siena och Florens bjuder även på arkitektur, måleri och historia. Det är väldigt populärt att boka en konferens till någon utav städerna och uppleva det rika kulturlivet. Bland annat kan man boka en sådan här konferensresa hos travel2.se. Är det till Florens man vill, är stadens som bäst om hösten. Under hösten åker turisterna därifrån och dagarna blir mer klara, vilket gör det perfekt att ta långa promenader genom staden, rekommenderar Metro. Här kan man även besöka ett antal spännande museer som inte är packade med turister om hösten. Ett utav dessa är Bargellomuséet, Italiens nationalmuseum för skulptur. I museet kan man bland annat hitta en Davidstaty av Donatello.

Den typiska toskanska maten

Toscana är även känt för sin rika matkultur och här kan man äta allt ifrån världsberömt kött till traditionell italiensk glass. Regionen har även några specialiteter. Vissa kan man bara hitta här och andra finns på andra ställen, men görs absolut bäst här.

  • Den absolut vanligaste förrätten är små rostade crostini. Dessa toppas med bland annat svamp eller hackad kycklinglever.
  • Viltkött är populärt här. Det äts allt ifrån hare och kanin, till duva, hjort och vildsvin.
  • Kött från grisen Cinta Sense är unik för just Toscana. Denna gris kallas den svarta grisen.
  • Lokalproducerat vin används mycket i matlagningen och en vanlig rätt är stracotto, som är kött kokt i vin.
  • Tryffel är typiskt för den toskanska maten och den serveras ofta på pizza.

Comments are closed.